Αποβολή ονομάζεται η αυτόματη διακοπή της κύησης, η οποία συμβαίνει πριν την 22η εβδομάδα της κύησης. Συνηθέστερα συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό των κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή κατά το 1ο τρίμηνο ανέρχεται στο 15%, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι αποβολές του 2ου τριμήνου, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 20-25%. Τα ποσοστά αυτά στην πραγματικότητα είναι ακόμα υψηλότερα, αν λάβουμε υποψη μας και τις πολύ πρώιμες αποβολές ή αλλιώς «βιοχημικές κυήσεις», οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές, διότι εκδηλώνονται ως μια καθυστέρηση στην περίοδο.

Αιτιολογία:

Οι 2 στις 3 αποβολές 1ου τριμήνου οφείλονται σε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία του εμβρύου. Στο υπόλοιπο των περιπτώσεων ενοχοποιούνται καταστάσεις, οπως:

    - Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως η μονόκερως, η δίκερως, η δίδελφυς ή η διθάλαμος μήτρα.

    - Επίκτητες παθήσεις της μήτρας, όπως οι ενδομητρικοί πολύποδες, τα ινομυώματα, οι ενδομητρικές συμφύσεις μετά από επανειλημμένες αποξέσεις (σύνδρομο Ashermann).

    - Χρόνιες παθήσεις της μητέρας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα.

    - Ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία.

    - Η θρομβοφιλία και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροθρόμβων στον αναπτυσσόμενο πλακούντα, τη βλάβη στην αιμάτωσή του και τελικά την αποβολή του κυήματος.

    - Λοιμώξεις της μητέρας, είτε συστηματικές, είτε του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως είναι οι λοιμώξεις από χλαμμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, γονόκοκκο.

    - Άλλοι παράγοντες από την πλευρά της μητέρας, όπως η πολύ νεαρή ή η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, η παχυσαρκία ή το πολύ χαμηλό βάρος.

Ειδικά στις αποβολές του 2ου τριμήνου, ένας ακόμα αιτιολογικός παράγοντας είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου, η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη μετά από βίαιη διαστολή του τραχήλου σε προηγούμενη απόξεση.

- Συμπτώματα:

Συνήθως οι αποβολές του 1ου τριμήνου εκδηλώνονται με ποικίλου βαθμού κολπική αιμόρροια και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Δεν είναι λίγες όμως οι περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται κατά την τακτική υπερηχογραφική εξέταση, όπου διαπιστώνεται η παύση της καρδιακής λειτουργίας (παλίνδρομος κύηση).

- Διάγνωση:

Η διάγνωση της αποβολής γίνεται από τα συμπτώματα, το υπερηχογράφημα κύησης και τη διαδοχική μέτρηση των επιπέδων της χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) στο αίμα, τα οποία στην περίπτωση αυτή έχουν φθίνουσα πορεία.

- Καθ’ έξιν αποβολές:

Καθ’ έξιν αποβολές σημαίνει τρείς ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές, χωρίς στο ενδιάμεσο να έχει παρεμβληθεί γέννηση παιδιού. Στην περίπτωση καθ’ έξιν αποβολών έχει ένδειξη η διερεύνηση του ή των αιτίων, που προκαλούν το φαινόμενο, με μια σειρά απεικονιστικών, αιματολογικών και ανοσολογικών εξετάσεων.

- Αντιμετώπιση:

Σε περίπτωση που η κύηση συνεχίζεται, αλλά επιπλέκεται με κολπική αιμόρροια και αποκόλληση της τροφοβλάστης (απειλούμενη αποβολή), συστήνεται κατάκλιση και χορηγείται προγεστερόνη.

Σε περίπτωση παλινδρόμου κυήσεως ή σε περίπτωση που το έμβρυο έχει αποβληθεί, όμως κάποια εμβρυικά στοιχεία παραμένουν στην ενδομητρική κοιλότητα (ατελής εκβολή), τότε απαραίτητα διενεργείται θεραπευτική απόξεση ή κένωση του περιεχομένου της μήτρας με αναρρόφηση.

Σε περίπτωση που η αποβολή επιπλέκεται με λοίμωξη (σηπτική έκτρωση), χορηγούνται αντιβιοτικά σε υψηλή δοσολογία. Η κένωση του περιεχομένου της μήτρας γίνεται πολύ προσεκτικά προς αποφυγή διασποράς μικροβίων.

Σε περίπτωση αποβολής 2ου τριμήνου, χορηγούνται σκευάσματα προσταγλανδινών, που προάγουν τις συσπάσεις της μήτρας και η έξοδος του κυήματος γίνεται από την κολπική οδο.