Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι καλοήθη μορφώματα, τα οποία αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας και το μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Εκτός από το ενδομήτριο είναι δυνατό να αναπτυχθούν και στον τράχηλο της μήτρας, οπότε και είναι άμεσα ορατοί κατά την επισκόπηση του τραχήλου.

Αιτιολογία: Η ανάπτυξη των πολυπόδων σχετίζεται άμεσα με τη διαρκή και παρατεταμένη επίδραση των οιστρογόνων στο ενδομήτριο, γι’ αυτό και αρκετά συχνά συνοδεύονται και από υπερπλασία του ενδομητρίου.

Συμπτώματα: Οι πολύποδες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους, είναι ασυμπτωματικοί. Όσο όμως μεγαλώνουν σε μέγεθος, είναι δυνατό να εκδηλωθούν με:

- Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο (μηνορραγία) ή απώλεια αίματος στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο περιόδων (μητρορραγία).

-   Ανώμαλη κολπική αιμόρροια σε γυναίκες εμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

-   Ανώμαλη κολπική αιμόρροια μετά από ερωτική επαφή, εφόσον πρόκειται για τραχηλικό πολύποδα.

-   Υπογονιμότητα.

Διάγνωση: Κατά τη γυναικολογική εξέταση διαπιστώνεται επισκοπικά η παρουσία τραχηλικού πολύποδα. Ο ενδομητρικός πολύποδας απεικονίζεται με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, το υδρο-υπερηχογράφημα της μήτρας και την υστεροσαλπιγγογραφία. Καμία από αυτές τις απεικονιστικές εξετάσεις όμως δεν μπορεί με βεβαιότητα να διαγνώσει την παρουσία ενδομητρικού πολύποδα. Για το λόγο αυτό η εξέταση εκλογής είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση, η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης επισκόπησης  του πολύποδα και ταυτόχρονα της αντιμετώπισής του.

Θεραπεία: Οι πολύποδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση. Αυτή γίνεται με:

Διαγνωστική – θεραπευτική απόξεση:  Το μειονέκτημά της είναι ότι είναι τυφλή μέθοδος και δεν εγγυάται την πλήρη εξαίρεση του πολύποδα.

Υστεροσκόπηση: Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία προωθείται στην ενδομητρική κοιλότητα, διαμέσου του τραχήλου, ένα ειδικό ενδοσκόπιο, μέσω του οποίου γίνεται επισκόπηση της κοιλότητας με camera και αφαίρεση του πολύποδα με τη χρήση ειδικών υστεροσκοπικών εργαλείων.